Правилата на 2014

На 22.06. тази година бяха приети следните промени при правилата за сезон 2014.

1.  FIM Световен шампионат по мотокрос

А. FIM MXGP World Championship (до момента FIM MX1 World Championship):

Клас MX1 приема ново наименование, а именно MXGP;

Форматът на състезанието се променя на два манша от по 30 минути + 2 обиколки (до момента 35 мин + 2 обиколки);

Максимален брой състезатели – 30;

B. FIM MX2 World Championship:

Форматът на състезанието се променя на два манша от по 30 минути + 2 обиколки (до момента 35 мин + 2 обиколки);
Максимален брой състезатели – 40;

Възрастова граница за участие в клас MX2 23 години (не се променя);

Световния шампион от клас MX2 може да защитава своята титла, колкото пъти пожелае (към момента шампионът е имал право да защити Световната си титла само веднъж).

В сила остава единствено възрастовата граница.

HerlingsSat_MXGP_14_CZ_2013

C. FIM MX3 World Championship

Клас MX3 отпада от Световния шампионат по мотокрос.

През 2013 Световен шампионат МX3 прие полупрофесионален статут.

Общи:

За сезон 2014 квалификационното правило за 108% е премахното, но FIM Race Direction си запазва правото да не допуска състезатели в Шампионата, които не отговорят на нивото на Световен шампионат по мотокрос.

Концепцията на суперфинала няма да бъде прилагана през сезон 2014.

Световния шампионат по мотокрос за жени ще продължи да се провежда заедно с избрани кръгове от MXGP и MX2.

 2.  Европейски шампионат 300cc двутактови машини от 2014

husqvarna-tc300-factory

През 2014 ще стартира нов клас в Европейския шампионат по мотокрос.

Състезанията от този шампионат ще бъдат провеждани заедно с MXGP, както до момента се провеждат кръгове от Европейския шампионат 125cc и 250cc.

Предвидени са 6 или 7 кръга, а допусканите машините най – вероятно ще бъдат двутактови между 200cc и 300cc.

Европейски шампионат 300cc 2т заема мястото на отпадналия Световен шампионат MX3, с цел да бъде насърчено производството на двутактови машини различни от 125cc.

Идеята на Youthstream и FIM е че след премахването на клас MX3 много от състезателите ще се включат в Европейски шампионат 300cc .

OpenCeremony2_MXGP_5_BG_2013

Във връзка с публикуваните промени в правилата на Световния шампионат по мотокрос, включваме и няколко коментара относно тенденциите в развитието на мотокроса  в световен план, споделени от Президентът на комисията по мотокрос и супермото Волфганг Сръб в разговор за OTOR (www.ontrackoffroad.com).

По темата за налагането на двутактовите машини д-р Сръб коментира, че те се налагат, не от FIM, а от самите производители и от мотокрос/ендуро пазара.  Целта на FIM е да съществува баланс между Федерацията и развитието на Европейските и Японските производители и разработчици.
Постепенно Световния шампионат стигна от Европа, до Азия (Катар и Тайланд) и Южна Америка ( Бразилия и Мексико). Тази година бе решено в календара на FIM в близко бъдеще да бъде включена Индия като се коментира и завръщане на Шампионата в Австралия. Като за начало от Федерацията съобщиха по време на MXON 2013 в Teutschental добавените три нови мотокрос писти към календара за 2014, а именно Украйна (писта край Dimitrov), Мексико (писта край Leon) и втори кръг в Бразилия ( писта край Goias). Сръб изказва водещата амбиция на FIM кръгове от Шампионата да бъдат провеждани на колкото се може повече континенти като на всяка бариера присъстват местни състезатели на световно ниво.

В календара за 2014 са включени четири на брой т.нар. “overseas” кръга. Отборите извън топ 5 трудно успяват да участват във всеки един от тях, тъй като разходите за едно такова пътуване са твърде високи дори и техните състезатели да се борят за решаващ брой точки. Организаторът Youthstreаm най – вероятно ще се ангажира с допълнителна подкрепа за първите двадесет състезатели от всеки клас за кръговете извън Европа за сезон 2014.

Идеи за намаляне капацитета на 450cc четиритактови машини започват да се обсъждат още през 2006-2007. До момента единствен резултат от тези дискусии е разработването и включването в Шампионата на 350 кубиков мотоциклет. Търси се най-добрия мотоциклет с най-добри възможности, който  по – голям брой състезатели биха могли да карат с пълна мощ. 450cc съвсем не е задължително условие.Сръб дава пример с легендарния за онова време 500cc мотоциклет, който в последствие бива изместен от по – добри и по – бързи машини.

До къде стигат в готовността си за промени и развитие от FIM говори дискусията по идеята за изграждане на писта и провеждане на състезания на футболен стадион като в никакъв случай не става дума за суперкрос.

В основата на  всичко изложено  остават тези, които носят посланията на Федерацията, на производителите, на организатора, на отборите и спорта към  феновете – състезателите.
Интервюто в оригиналния му вариант може да бъде намерено тук: OTOR #61

Източник снимки: motocrossmx1.com

Коментари

Вашият коментар

Новини

RC Ricky Carmichael – 28 въпроса

28 отговора от Carmichael по всестранно интересни теми.

RC: “Nothing better than winning”

 

източник: mxlarge.com

Последни Публикации